.


 

KRAVMÄRKT & NÄRODLAT
Vi bakar på kravmärkt mjöl och bara på kulturspannmål från lokala kvarnar. 
Delvis Lögens Kvarn i Lysekil, dit Lotta själv kört och hämtar sitt mjöl, får en pratstund med mjölnaren och kör glad hemmåt igen.Vi använder även mjöl från Lundens gård.

Alla våra bröd är långjästa och bakade enbart med surdeg, långjäsning i minst 24 timmar helst 48. 

.


 

VÅRA BRÖDSORTER
Med mjöl som enbart produceras av lokala kvarnar och på äldre kultursorter bakar vi många varianter av surdegsbröd, långjäst, enbart surdeg – då blir det bra bröd. 

Surdegsbageriet troligtvis bäst i sverige

BRÖDSORT "Aröd" vårt mest Levailiknande bröd
Detta är ett bröd som vi har haft med länge, det har sitt ursprung från platsen där bageriet startade "Aröd på Tjörn". Det är det ljusaste surdegsbrödet, typ Levain, med mest siktat mjöl men det är alltid lite fullkorn i våra bröd. Detta är baserat på Lantvete, lite fullkornsråg och fullkornsspelt (dinkel). Lantvetet kan vara både ursprung Halland, Dalana eller Öland. Långjäst såklart, minst 24 timmar.
Detta bröd finns även med valnötter.
INNEHÅLL:
Lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (Lantvete/råg/spelt), havssalt, fullkorns råg/spelt. 
PASSAR TILL:
Skaldjursfesten, frukostmackan och barnens favorit.
 

Surdegsbageriet bäst i sverige

BRÖDSORT "surdegsfrallor" olika sorter från de degar som vi har till våra stora bröd.
Detta är surdegsfrallor som vi har varje dag, främst på morgonen. Kön brukar ringla lång på sommaren för att lediga öbor skall få köpa sig nybakta frukostfrallor att ta med hem efter morgonpromenaden. Vi har med lite olika topping: men med vallmofrö, sesam/havssalt och en med pumpakärnor och hela korn brukar vara ordinarie sortiment varje dag. Vi har dem varje dag i våran populära brödkorg. Även valnötsfrallor är populära, då ligger de naturligtvis i en egen korg för att inte blandas med de andra.
INNEHÅLL:
Lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), havssalt, vallmofrö eller sesam/havssalt, rapsfrö, pumpafrö, fullkornsmjöl. 
PASSAR TILL:
Främst frukosten, utflykten, buffén, eller bara som mellanmål.
.

Surdegsbageriet bäst i sverige

BRÖDSORT "Svedjeråg med kummin" Skållad råg med hel kummin.
Detta är ett bröd som vann silver i SM i Mathantverk 2013. En stenmalen råg och hel kummin skållas, blandas med Hallandslantvete, surdeg och havssalt. Hållbart och saftigt med lagom stark kumminsmak.
INNEHÅLL:
Lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), stenmalen fullkornsråg, havssalt, hel kummin. 
PASSAR TILL:
Soppor, typ gulasch, men även god till skaldjur, frukost eller osten.
 

Surdegsbageriet bäst i sverige

BRÖDSORT "Enkorn" Urvete, (Triticum monococcum), enkorn tillhör de allra äldsta vetersorterna och har en annan glutensammansättning som är mycket mer lättsmält för magen. Otroligt nyttigt och gott.
Detta är ett bröd som är 100% enkorn, som vi malt själva på vår virvelkvarn, 100% fullkorn, finmalt. Hållbart och saftigt. Vi har det inte varje dag men säkrast på lördagar. Annars på beställning.
INNEHÅLL:
Virvelmalt fullkorns-enkorn, vatten, surdeg (spelt eller emmer), havssalt. 
PASSAR TILL:
Frukost, kvällsmackan, svampsoppan eller till ostbrickan. Måste testas med bara smör för att känna den goda smaken!

Surdegsbageriet bäst i sverige

BRÖDSORT  Emmer, ett urvete. Triticum dicoccum.
Detta är en uråldrig vetesort som odlas av ekologiska gårdar. Det är lite gulare i utseendet och det beror på att det är mer lycopen och karroten i dessa äldre spannmål helt naturligt. Finns som runt eller fyrkantigt
INNEHÅLL:
Emmer, finmalt, siktat, vatten, surdeg på spelt/emmer/enkorn, havssalt. 
PASSAR TILL:
Mellanmålet, sillen, buffén eller bara till ostbrickan.

Surdegsbageriet bäst i sverige
Surdegsbageriet bäst i sverige

BRÖDSORT "Aröd, Vårt dagliga bröd" eller "hällristningsskepp" eller "figur, såsom enhörning, kanin, Lotta/Lisa" ett stort bröd från ca 1 kg till 2 kg, beroende på vilket man väljer.
Detta är ett stort ljust, levainliknande bröd som är bra att förbeställa till fest, midsommar, eller bröllop/dop/sammankomster. Många beställer 2 st och skär upp det ena först så det andra får" glänsa lite". Lättast att skära upp på längden och sen dela upp i mindre brödskivor, perfekt till buffébordet.
INNEHÅLL:
Lantvete, vatten, surdeg (råg och spelt), havssalt, that's it!
PASSAR TILL:
Mellanmålet, sillen, buffén eller bara till ostbrickan.

Surdegsbageriet bäst i sverige

BRÖDSORT "Dansk Dynamit" Rågbröd med frukt&hasselnötter.
Detta är ett stabilt fullkonsrågbröd med rostad solroskärna, linfrön, rågkross, aprikos/fikon/russinbitar och rostade hasselnötter. Det vann guld i SM mathantver 2014. (bakade på morgonen, tog brödet i ryggsäcken på MC:n, körde till Växjö och vann i rågsurdegsklassen!). Mycket hållbart. Vi gör tre varianter: denna, Nitro: utan nötter, Håltet: utan frukt/nötter.
INNEHÅLL:
Fullkornsråg, vatten, rågkross, solrosfrön, linfrön, rågsurdeg, hassel-nötter, aprikos/fikon/russin, havssalt, mixad kummin/fänkål. 
PASSAR TILL:
Mellanmålet, till ostbrickan, som godismacka. Gôrgott att rosta.

Surdegsbageriet bäst i sverige

BRÖDSORT "Surdegsknäcke" Handkavlat och bakat i vår stenugn.
Detta är ett unikt knäcke på fullkornsråg/spelt, utbakat med sesamfrö, linfrö, solrosfrö, ibland lite kryddor. Bakas främst på beställning.
INNEHÅLL:
Stenmalen fullkornsråg och eller spelt, vatten, surdeg (råg och spelt),  havssalt, solrosfrö, linfrö, sesamfrö, ev kummin/fänkål. 
PASSAR TILL:
Mellanmålet, sillen, buffén eller bara till ostbrickan.

Surdegsbageriet bäst i sverige

Bullar "kanelbullar" vår goda bulle finns i tre varianter.
Detta är en lagom söt bulle med nykrossad kardemumma, riktig mjölk, råsocker och gott smör, bakad med surdeg och är kyljäst den med. Vi har för det mesta bara bullar i tre smaker: kanel, vanilj med lite apelsinzest eller kardemumma. Det går att beställa kransar eller längder men vi har för det mesta bara bullar.
INNEHÅLL:
Lantvete typ Öland, mjölk, råsocker, surdeg (lantvete), smör, krossad kardemumma, havssalt. 
PASSAR TILL:
Mellanmålet, fikan eller bara som den är, typ i handen när man handlat klart påväg hemmåt.

Surdegsbageriet troligtvis bäst i sverige

BRÖDSORT "Baguette"
Eller "Pain Riche" som en del känner till denna modell. Pain Riche kommer från bageriet Riche i Stockholm som var först med att baka baguetter på franskt vis. Och det är bara här i sverige man förstår vad en PainRiche är. Kommer man till Frankrike vet ingen vad man menar om du inte säjer "baguette" – une baguette s'il vous plait
INNEHÅLL:
Lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), havssalt. 
PASSAR TILL:
Grillen, middagen, osten, buffén, utflyktsmackan.
 

Surdegsbageriet troligtvis bäst i sverige

BRÖDSORT "Morik"
Detta är ett bröd som vi även har haft med länge, det har sitt ursprung från viken där bageriet startade och det är toppingen på brödet som ser ut som en skalstrand tyckte vi med pumpafrön och speltflingor.
Brödet är baserat på samma deg som Aröd men med hela kärnor av spelt/råg/emmer och rostade pumpakärnor i degen. Långjäst såklart, minst 24 timmar som alla våra bröd är.
INNEHÅLL:
Lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), hela kokta kärnor av antingen råg, spelt, eller emmer, havssalt, rostade pumpakärnor, fullkornsråg/spelt. 
PASSAR TILL:
Frukost, för de som vill ha lite mer att tugga på, till det mesta.
 

BRÖDSORT "Rågbröd"
Detta är ett bröd som vi även har haft med länge, från början för att vara exakt. Men alla bröd utvecklar sig med tiden. Rågbrödet är med hälften fullkornsråg. Rågkross och linfrö skållas, (vilket gör det färdiga brödet saftigt och gott många dagar) blandas med vatten, mer råg och siktat lantvete, surdeg och havssalt.  Långjäst såklart, minst 24 timmar.
Detta bröd finns även med russin/fikonbitar eller med valnötter.
INNEHÅLL:
Fullkornsråg/lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), rågkross, linfrö, havssalt. 
PASSAR TILL:
För de som vill ha lite mer att tugga på, till det mesta. God rågsmak och mycket fullkorn. 

BRÖDSORT "Spelt" exakt samma sak som dinkel och Triticum Spelta på latin.
Detta är ett bröd som många efterfrågar för spelt är lättsmält och gott, ett av urvetesorterna. Vi har det både som formbröd och som fristående runt bröd. Lite nötig smak och väldigt gott att rosta (barnvänligt).
INNEHÅLL:
Siktad spelt, vatten, surdeg (spelt), fullkornsspelt, havssalt. 
PASSAR TILL:
Ett allroundbröd för den kräsne, gott med bara smör, som rostad till frukost eller den goda räkmackan med majonäs eller aioli.

BRÖDSORT "Valnötsbröd" ljust eller mörkt surdegsbröd.
Ett bröd med mycket valnötter som färgar degen lite lila på grund av att  valnötterna ligger med i degen ca 24 timmar. Det ser ut som "chokladrippelglass" när vi stjälper upp degen. Valnötsbrödet brukar finnas i två varianter, ett ljust Levain-liknande och en på mycket råg som blir mörkare och mer fullkorn.
INNEHÅLL:
Lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), valnötter, havssalt, fullkorns råg/spelt.  eller
Fullkornsråg/lantvete (siktat mjöl), vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), valnötter,  rågkross, linfrö, havssalt. 
PASSAR TILL:
Ett valnötsbröd med mycket valnötter (halvor), gott med bara smör gärna rostat, men med en god ost och ev lite marmelad blir det ju aldrig fel.

BRÖDSORT "MorgonRåg" ett rågbröd med kaffeskållning.
Ett bröd med hela rågkärnor/rågkross som är skållat i kaffe över natten. Det ger en mustig smak men smakar absolut inte starkt kaffe. Det är hälften fullkornsråg hälften lantvete med en liten skvätt maltsirap för att bryta beskan i kaffearomen, lite mixad kummin för den goda smaken. Kaffet vi använder kommer från MorgonCoffeRoasters på Lindholmen, Göteborg och därför kallar vi brödet för MorgonRåg. Vi har en variant med valnötter med. Håller sig saftigt i många dagar, hållbart bröd.
INNEHÅLL:
Rågmjöl, lantvete (siktat mjöl), kaffe och vatten, surdeg (lantvete/råg/spelt), hel råg/rågkross. havssalt, maltsirap, mixad kummin. 
PASSAR TILL:
Mustigt gott med bara smör och ost eller charkpålägg. 

BRÖDSORT "Vallmo/Vassle" ett lite mjukare bröd bakat med vassle.
Ett bröd med vassle från äggost, vi har ett samarbete med TorpFarm på Orust som vi även hämtar vår mjölk från. De gör äggost och vi köper vasslen som vi bakar ett bröd som blir lite mjukare i konsistensen än vanliga surdegsbröd. Här har vi två format, ett "fyrkantigt" bakat i form med mycket vallmofrö runt hela brödet, ett "fristående" med vallmo och snygga snitt. Det är bakat med Ölandslantvete och lite rostad rapsfrö i degenför att få lite struktur och rapsfröna "poppar" trevligt i munnen. Håller sig saftigt i många dagar, hållbart bröd.
INNEHÅLL:
Ölandslantvete (siktat mjöl), vassle från äggost, surdeg (lantvete/råg/spelt), rostade rapsfrön. havssalt, vallmofrö 
PASSAR TILL:
Frukostmackan, ljust och gott med bara smör och ost/marmelad. 

BRÖDSORT "Holmen" eller vår surdegskavring.
Ett bröd med kryddor, råg och maltsirap. Bakas inte varje vecka utan till högtider eller på beställning. Det är ett stabilt rågbröd med mycket smak och tänkt till sillmackan, god ost eller charkuterier. Vi gjorde för SillensDag, 6 juni från början. Håller sig gott många dagar.
INNEHÅLL:
Rågmjöl, både siktat och fullkorn (skållning), vatten, surdeg (råg), lantvete, maltsirap, apelsinjuice, havssalt, koriander/kummin/fänkål. 
PASSAR TILL:
Sillen, god ost eller charkuterier eller bara med smör. 

BRÖDSORT "Bryggarbröd" bakat på drav (ölbryggnings malt).
Ett bröd med krossat maltat korn, öl-landslantvete, surdeg, vatten och havssalt. Kan fås med krossad fänkål och sesamtopping. Mycket saftigt och hållbart men ett ljust bröd med liten aning av krossade korn. 
INNEHÅLL:
Ölandslantvete, vatten, surdeg (vete/spelt/råg), krossat skållat korn som meltats, havssalt. 
PASSAR TILL:
Frukost, buffén med goda ostar/chark/veganskt eller bara med smör. Mycket gott att rosta.

Kolla in Surdegsbageriet på Instagram

Vy från altanen på bageriet

Eller följ oss på facebook

..

SURDEGSBAGERIET
Bleketvägen 40 B
471 50 Bleket, Tjörn

.

.

Telefon: 0702 - 19 47 33 
Email: info@lottasbakoform.se
www.lottasbakoform.se