Lottas Bak&Form, surdegsbageri startade hösten 2009

Lotta själv startade med en liten lokal på 35 kvadratmeter i Oktober 2009, hon visste inte riktigt vad det skulle bli av detta projekt men att testa kunde ju inte skada; en liten billig lokal, oinredd, skaffa tillstånd från kommunen för livsmedelstillverkning. Det blev Ok efter att ha gjort installationer med riktlinjer som stämde med Miljö&Hälsa. Inköp av degblandare, inredning som bakbord, ugn och diskbänk, kylskåp mm – stort sett allt begagnat så kosnaderna hölls nere. Kakla väggarna och få in tillräckligt mycket el så det gick att driva ugn och annat.  Sen hitta leverantörer av bra mjöl: Lögens Kvarn i Lysekil kontaktades, ok. Ekologiska leverantörer som Biofood, KungMarkatta och några till fick bli bra distributörer. En stor stickugn som köptes från bageriet CumPane i Göteborg blev en bra inkörsport till att se hur andra små bagerier jobbade, det resulterade i två tidiga morgonar i deras bageri som praktikant – det är den erfarenheten Lotta fick av bageri innan hon drog igång själv... 
Från 70-talet, typ en gång i veckan har Lotta bakat bröd, så har hon en relativt bra erfarenhet av bakning.