Om bageriet

min bagarutsikt

Lottas Bak&Form, har nu bytt lokaler och finns numera i Bleket på Tjörn. Detta är bageriet som bakar enbart med ekologiskt mjöl från lokala kvarnar, i bröden är det ingen mjölk, inget socker eller sirap, ynka lite fett.

(och det är den lilla dutten rapsolja i degbackarna för att degen skall släppa). Ugnen är en stenugn, (men inte vedeldad, tyvärr), från Borås – närproducerad.

Vårt dagliga bröd-bröd

Lotta har alltid bakat – sen hon var tio år och läste ett brödrecept i Kamratposten, sen var hon fast. Efter det har det blivit bröd högt och lågt i många år och tillslut bestämde hon sig för att öppna ett eget bageri – helt självlärd och med egna recept som hon har utarbetat efter mycket bakande. På 1980-talet var det en liten början på den surdegbakning som nu på 2010-talet har blivit en väldigt stor brödtrend. Hon har utrivna recept från DN-s Anna Bergenström från 1980 och om Poulainbröden i Frankrike som var bakade med surdeg (och jäst). Nu bakar Lotta surdegsbröd som är helt osötade, långjästa av med mjöl av gamla kultursorter, t ex Spelt (dinkel) Lantvete: Hallänskt och Dalarna, Anniina (lite modernare), Svedjeråg, Emmer. I bullar och kakor är det råsocker, mjölk och smör, alla ingredienser är ekologiska. Surdegsbröden är jästa i minst 12 timmar, enbart med surdeg. Knäckebröden är handkavlade och alla bröd är rent hantverk.