Våra brödvarianter

lite av utbudet på surdegsbrödDet svåra med brödsorterna är att det varierar lite efter bagarens humör och infall.

 

Det är därför svårt att rada upp alla varianter av bröd vi bakar. Men grundsortimentet brukar vara grovt rågbröd, ljust bröd (levaintyp) med lite fullkorns råg/spelt. Ett grovt frukt/nötbröd typ som danskt rågbröd och en variant utan nötter. Sen är det lite olika bröd på temat med hel kärna, Svedejeråg med kummin och hallänsktlantvete, Emmer med dalavete, lite morot, rostad havre, eller bara lantvete i olika sorter.

Men är surdegsbröd som gäller, främst med fullkornsmjöl. Vi har gärna skållat mjöl i bröden för att få dem saftigare och hållbarare och för att de inte smular så lätt då. Dessa bröd fungerar utmärkt att frysa, ett tips är att skiva brödet och frys det för att kunna ta upp en skiva eller två för att lägga direkt i brödrosten som är bästa sättet att få fram den goda brödaromen igen. Det går alltid att prata med oss om ni har speciella önskemål om nått visst bröd som ni skulle vilja ha så kan vi nog ordna det med.

 

  • Svedjeråg med kummin

    Svedjeråg med kummin

    är ett surdegbröd som vann silvermedalj i SM i mathantverk 2013. Bakat med skållat stenmalet svedjeråg från Wästgötarna, surdeg (råg/vete), hallänskt lantvete och hel kummin, havssalt. Gott och saftigt. Passar till goda charkuterier, gulaschsoppa eller liknande eller bara som god smörgås.

  • IMG_8148

    Aröd – ljust surdegsbröd

    Ett levain-bröd med surdeg på råg/vete/spelt, mest siktat vetemjöl men en näve fullkornsråg/ spelt och naturligtvis havssalt.

  • IMG_6959

    Dansk Dynamit

    Detta bröd fick guldmedalj i öppna SM i Mathantverk 2014 och är ett mycket grovt rågbröd på bara surdeg och råg. Proppat med frukt, hasselnötter och solrosfrön. Gott som det är med bara lite smör eller till ostbrickan.

     

     

  • IMG_8146

    Rågbröd med kross o linfrö

    Ett gott grovt bröd med surdeg. Mycket råg, skållad rågkross, linfrö och havssalt. Gott att rosta. Finns även som frallor med frön på.

  • bulle

    Kanel– och vaniljbullar

    Surdegsbullar med egenmald kanel, vanilj av riktig vaniljstång och med ljust råsocker som topping.

  • Morik, ljust bröd med pumpa och hel kärna

    Morik

    Ett ljust surdegsbröd med hel kokt kärna av antingen Emmer/råg eller spelt, rostat pumpafrö, Lantvetemjöl,  fullkornslantvete och surdeg.

  • briochet

    Brioche

    Bakas bara på lördagar, som ”fin frukost”. Men INTE under nov, dec, jan och feb. En luftig och garanterat fiberfri lyxfralla. Fått receptet av äkta fransman tillika konditor.