Baktips

Tja, det viktiga med att baka med surdeg är att ge degen tid, det måste börja bubbla innan man går vidare. När man använder ekologiskt mjöl eller obehandlat mjöl (utan askorbinsyra eller andra tillsatser) så kan man inte bearbeta degen för länge i degblandare, utan kolla efter halva den tiden som man brukar bearbeta och vara uppmärksam på hur degen uppför sig, glutenet är lite skörare men det är väl utmaningen med att inte det skall vara ”hur lätt som  helst”.

 

Här är en brödide:

Jo recept. 5 dl kallt vatten, 1/2-1 dl surdeg, 15 dl mjöl, 1/2 msk salt Blanda ut surdeg i vattnet, tillsätt hälften av mjölet, gärna typ 3 dl grovt mjöl. Låt det stå ca minst 60 min i rumstemp eller på varmaste stället i köket med lock eller plastfilm över bunken. Det skall börjat jäsa/bubbla. Tillsätt resten av mjölet plus saltet. Blanda till smidig deg. Mjölkmängden kan variera så tillsätt mer mjöl om degen blir för lös/ alt för hård tillsätt vatten. Låt jäsa 1-2 timme till eller över natten i kylskåp. När degen känns jäsande så tippa ut på bakbord, dela upp till två bröd eller till frallor. Lägg på plåt och låt jäsa en halvtimme-timme, värm ugnen till 250′ grädda frallor ca 10-15 min. Bröd i 45 min men sänk ugnsvärmen till 175 när du ställt in bröden, lägg gärna in ett ugnsfast fat med vatten/isbitar på i botten på ugnen när du sätter in bröden så får de lite finare yta. Lycka till.