Det lilla bageriet vid havskanten i Bleket…

Har ni läst boken om det ”Lilla bageriet på strandpromenaden”? Gör det, så kommer ni nästan att känna igen er när  ni kommer in till vårt bageri i Bleket på Tjörn. Det är lite som i boken fast inte så dramatiskt på känslofronten och mer bakning men stämningen känns ganska bekant. Vi är inne på tredje säsongen i detta fina hus vid kanten av havet och trivs väldigt bra, vi bakar massa bröd, har lite fika och lunch som vanligt, surdegspizzan är populär med olika grönsaker och en god ost på. Ni vet väl att vi kan göra en ”glutenfri” variant på kikärtsbotten (men vi kan inte säga att den är helt glutenfri). Lite frukost kan man få på fredag-söndag, och göra en egen macka om man bara vill ha det, senare under högsäsong har vi frukostbuffé varje dag. Nu laddar vi för sommaren och det skall bli spännande som vanligt. Välkomna.

Bageriet vid havet

Snart jul

Vy från bageriet

Vy från bageriet

Decembermånad 2017, det är sista veckorna på året och vi har öppet fram till dan innan nyårsafton. Sen håller vi stängt hela januari 2018. Det har varit ett fantastiskt år och nu har vi passerat två-årsgränsen för ”nya bageriet” och 8-års gränsen för surdegsbageriet som sådant. Nu stoltserar bageriet med två guldmedaljer, en silvermedalj och en bronsmedalj i SM i Mathantverk, blivit certifierad mathantverkare via Eldrimner. Fått Margaretapriset och får stolt sätta upp WhiteGuide-skylt vid dörren, premierad av SlowFood. Vilken resa! Tack alla kunder och all stöttning, support under dessa åren och jag hoppas det blir många år till. Nu skall vi bara baka lite inför julen; vörtbröd, lussekatter, fruktkaka mm och lite kransekaga till nyår. Sen tar vi en paus och degar lite, ändrar om lite i kafédelen och tar nya tag i februari igen. Välkomna.

Surdegsvört med drav från TjörnAle

Surdegsvört med drav från TjörnAle

Numera med i White Guide

Oj så kul, jag är med i White Guide 2017! Här är omdömet. De måste smugit in här i somras och fikat, kikat och noterat. Tjoho var häftigt.

Sen blev jag nominerad som en av tre till årets företagare hör på Tjörn, det var stor baluns på Stenungsbaden yachtclub den 5/5,  det var en proffsig och mycket bra gala och rätt skönt att jag inte blev årets företagare, (det blev Skärhamns Resebyrå som fick den äran) jag pustade ut och tycker att man får vara väldigt nöjd med att vart nominerad, såhär fin var jag med kläder från Butik Uno som ligger bakom Ishallen i Rönnäng.

Lotta nominerad till årets företagare.

Lotta nominerad till årets företagare.

WhiteGuide, omdöme

WhiteGuide, omdöme

IMG_0981

Intervjuad i appen GottPrat

On ni är nyfikna mer på Lotta så är jag intervjuad i en podcast som heter GottPrat, en mycket lång intervju där jag pratar surdeg, kulturspannmål, gluten, bakfilosofi och lite mer om vem Lotta är. För er som vill lyssna finns länken här. : http://gottprat.se/19-lotta-kristensson/

Lotta Kristensson intervjuad i GottPrat

Lotta Kristensson intervjuad i GottPrat

Premierad av Slow Food 2017

IMG_0992 I mars blev jag inbjuden till Slow Foods årsmöte ihop med Tubberödshus kostansvarieg för att vi båda blev premierade av Slow Food för vi jobbar på i deras anda. Vi fick fina diplom, blommor och motiveringar. Det gör mej riktigt stolt och numera är jag ju självklart medlem i Slow Food och försöker vara lite aktiv där. Här är motiveringen  :

Lottas Bak & Form – motivering
”Det gäller att smaka och känna. Man måste ha händerna i degen.” Ord från Lotta Kristensson, som sedan 2009 framgångsrikt driver surdegsbageriet Lottas Bak & Form, ett litet mathantverksföretag på Tjörn. Här bakas brödet i öppen miljö och man kan njuta av det direkt till en kopp kaffe i den lilla cafédelen, där man får ”bre sin egen macka”. Är man hungrig kan man även inmundiga en vegetarisk surdegspizza eller fruktpaj med grönsaker och frukter från Mölnebo Odlingar på Tjörn.

Lotta bakar riktigt långjäst surdegsbröd med bra mjöl från lokala kvarnar vilket innebär att enbart baka på gamla kultursorter. Allt är bakat från grunden utan tillsatser, halvfabrikat eller mjölmixer. Degarna ska jäsa minst 12 timmar, helst längre, för att man ska få ett smakrikt och hållbart bröd. I bröden finns inte socker, sirap eller fett, inte mjölkpulver och absolut inga margariner. Våra ledord Gott ,Rent och Rättvist känns som en naturlig del i bageriet.

Här arbetar man också så hållbart som möjligt. Man sopsorterar, komposterar allt som går att kompostera, köper lokala råvaror samt samverkar med lokala mathantverkare genom nätverk och samkörning av leveranser. Lotta är med i ett antal nätverk för att hitta hållbara lösningar på transportpusslet tex ” Lokalproducerat i väst” som har olika ”hubbar” för samkörning.

Lotta hämtar sitt mjöl själv hos mjölnaren i Lysekil och passar på att ta med Rapsolja från Dingle, lämna överblivet bröd till Mällby Lantgård och hämta ägg där på samma gång.

När det gäller personal så lär Lotta upp sina bagare själv och de behövs under sommaren, då Tjörns befolkning fyrdubblas och många har hittat till Lottas Bak & Form. Kundkontakten, som det öppna bageriet ger möjlighet till är givande både för kunden och för Lotta, som kan förklara sambandet mellan odlandet, landskapet, mathantverkare och kretsloppet. Det är därför hennes bröd är godare och mer hållbart och därför värt varenda krona.

Lotta arbetar även med Wästgötarna när det gäller mjöl och mjölken kommer från ett lokalt mejeri i Skålldal , Kode.

Slow Food Göteborg är mycket glada över att få hälsa Lottas Bak & Form in i vårt ekogastronomiska nätverk.

Till sist vill vi gratulera till två guld, en silver och en bronsmedalj i SM i mathantverk för bagare!

Kristina Sjöholm Anne Ljungdahl

IMG_0994

2017 vårvinter

IMG_0334Nu startar jag ingång igen efter en välbehövlig semester på varmare breddgrader. Har kollat in Sydafrikas bröd&vin-utbud och jag kan ju slå fast att vinet var godare än brödet på de flesta ställen. Några få goda bröd fick jag smakat men det mesta var riktigt dålig kvalité. Så är det någon duktig surdegsbagare som vill emigrera och starta surdegsbageri har allt att vinna på det. Så nu det är rätt skönt att vara tillbaka i bageriet och äta gott bröd vareviga dag…

Utbudet i mitt bageri kommer att vara ungefär desamma som förut, det blir såklart semlor nu i februari sen fortsätter jag med surdegspizzor till lunch och frukostbuffé på fredagar och lördagar, nu öppnar jag kl 8 på lördagmorgon för de som vill få frukostfrallorna lite tidigare.

Några avbrott blir det då jag är iväg på utbildning/konferens eller åker skidor i mars den 24-26. Lägger upp det så fort jag får koll om det går att ha öppet eller inte.

Nu har jag haft den första surdegskursen för detta året och det blev väldigt lyckat (hoppas jag deltagarna tyckte med) det blir fler under våren, den 4/2 är fullbokad men den 18/2 finns det platser kvar och 8/4 blir det en kurs inplanerad med. Nä, nu skall jag friska upp surdegarna och börja dega lite…

SM i Mathantverk 2016 Umeå, brons!

Brödutbutet

Brödutbutet

Nu var jag med och tävlade i SM i Mathantverk igen, för fjärde året. Det är alltid lika kul och inspirerande att träffa andra mathantverkare och Eldrimner, som arrangerar detta evenemang, denna gång i Umeå.

Det går till så att jag bakar i mitt bageri, packar två bröd av de jag anmält att jag vill tävla med och packar det ena i ett annonymt paket meddans det andra lägger jag i den vanliga försäljningsförpackningen jag brukar ha. Sen ser jag till att komma så fort det går till Umeå (med flyg gick fortast) och lämnar in på eftermiddagen till tävlingsledningen. Sedan testar en panel bestående av 4-5 deltagare i varje grupp för de olika tävlingsbidragen: bröd, sylt/saft, mejeri, chark mm. Jag tävlade i tre klasser; råg-, vete-, smaksattbröd och vann bronsmedalj i veteklassen med mitt bröd ”Livboj” som är på Lantvetemjöl (öland) och rostat krossat korn. Det är många som deltar av små mathantverksbagerier i hela norden och jag är jättestolt att få bronsmedalj för mitt bröd, så roligt och uppskattat. Sen är det intressant att vara med på utvärderingen efteråt där vi pratar om olika bröd och får tips och ideer hur man kan utveckla sitt kunnande.

Vilken sommar!

Oj, så otroligt intensiv sommar bageriet har haft; massor med folk som, ”kom, såg och trivdes” (verkar det som iallafall).

Detta är ju första sommaren i nya bageriet och allt har väl inte gått helt gnisslefritt men vi har gjort så gott vi har kunnat och mina fantastiska sommaranställda har jobbat så svetten lackat – så ambitiösa och duktiga. Jag är så stolt över dem.

Då vi  har haft öppet varje dag sen början av juni så övergår jag nu till hösttider med öppet onsdag-söndag. Det är ju på helgen som folk vill komma och fika eller få en lunchpizza så detta fortsätter vi med. Frukostbuffé blir det fredag, lördag, söndag under hela hösten.

Nu har första surdegskursen med Sebastien Boudet blivit av, den sista helgen i augusti, och det blev en så bra kurs, jag är så glad att vi äntligen fick till en kurs som vi pratat om länge, jag och Sebastien. Tack för att du kom och genomförde en så inspirerande kurs för alla oss som kunde och fick vara med.

Nu är det frammåt som gäller, både ekologiskt, närproducerat och riktigt hantverk som är framtiden.

Dega på! kram Lotta

 

 

Vårvinter 2016, stängt 20-21 feb. åter öppet sen igen

Ja, nu har det nya bageriet funnits sen november 2015 och jag trivs väldigt bra i dessa lokaler som är mycket större, luftigare och mer ändamålsenliga än de förra. Det är så mysigt med litet kafe där folk kan sitta ner , ta en fika och hänföras av den fantastiska utsikten, i alla typer av väder är den vacker.

Jag har öppet onsdag-söndag och har det under våren med lite undantag för stängt 20-21 februari, då det blir en liten helgtur till Stockholm för att kolla hur jag står mej mot bagerierna där. Det skall bli kul och inspirerande hoppas jag.

Återkommer med lite info när jag varit där.image

Nya Bageriet börjar ta form

vilken vy!Ugnen inkopplad, check! Degblandare insläpad och uppställd, (väger 250 kg och krossade lastpallen den transporterades på), check! Lilla degblandaren ”Brage” inlyft och på plats (väger bara 100 kg), check!
Elektrikern (inte sonen utan stor-elektrikern) kopplat det sista, check!
Kylkillen satt igång Kylrummet så det går att ställa in hela vagnsticken med deg där nu, check!
Rörmokaren jobbar för fullt med kopplingar och kranar, blir väl klar om ett tag.
Pinnstolar och diverse olika bord uppställda ungefär som jag tror de vill stå, fikahörna uppställd, check!
Konditorikyl, kaffemaskin, mm beställda men inte här än.
Stordiskmaskinen, ”Diskus” på plats, men inte inkopplad, ser ut som plåthunden i Wallance&Groomit.
Jag försöker känna in bageriet och få hyllor där de vill placera sej, inte alltid lätt att börja våga skruva i väggarna hur som helst. Förstår heller inte riktigt att jag har mer utrymme i mina förråd vilket jag inte haft förut, men det gäller att ställa ordning det praktiskt med fungerande vägar för alla mjöler, frön, flingor, torkade frukter, förpackningar i alla storlekar och utseende mm, spännande.
Sitter vid ett av kafeborden och tittar ut över havet som bara är ett par meter bort från fönstren, vilken fantastisk utsikt jag har fått, året runt!
Vi blir som sagt inte klara denna veckan men på onsdag 21 oktober öppnar vi kl 9, sen är det väl lite skakig uppstart så jag säger att vi tar”Grand opening” lördag 31 oktober med lite mingel och surdegspizza från kl 9-16 och senare antagligen med (men det är öppet onsdag-fredag innan 31/10). Välkomna!